Dårligt indeklima

Dårligt indeklima har konsekvenser for vores velbefindende, vores koncentrationsevne og præstation: På arbejdspladsen, i undervisningen og i hjemmet.

 

Tør luft skaber dårligt arbejdsmiljø

Et dårligt indeklima som f.eks. for tør luft giver et dårligt arbejdsmiljø. Tør luft kan føles som om der er støv i luften, eller som om man ikke får nok ilt ind når man trækker vejret. Ofte resulterer en luftfugt under 30 % i koncentrationsbesvær, træthed og hovedpine. Luftvejene påvirkes negativt af lav luftfugt og  især astmatikere besværes herved.

Øjne og hud irriteres af tør luft og der opstår ofte statisk elektricitet i rummet.

 

Tør luft kan stamme fra andre forhold

  • For høj temperatur forveksles tit med tør luft. En god gennemsnitlig temperatur ligger på 20 – 22 grader
  • Støv i luften opleves ofte som tør luft.  Det kan stamme fra tæpper, hynder eller bøger. En anden rengøringspraksis vil kunne hjælpe her
  • Afgasning kan også føles som tør luft – hyppigst fra nymalede vægge (akryl- eller plastmaling)eller nye materialer. Hyppig udluftning eller en maling der ikke giver afgasning vil hjælpe på problemet

 

Tør luft derhjemme eller på arbejdspladsen?

Hyppig udluftning hjælper på problemer med dårlig luftkvalitet.

En anden løsning der vil bidrage til et godt indeklima er at male med lerbaseret maling næste gang institutionen, arbejdspladsen eller din bolig skal males.

 

Lermaling afhjælper tør luft

Lerbaseret maling regulerer luftfugtigheden i rummet, så der altid er en behagelig balance. Det skyldes at lermaling er åndbar og diffusionsåben – modsat akryl eller plastmaling, der fungerer som en plasticpose og lukker for fugtudveksling. Lerets molekyler har en stor indre overflade og kan derfor absorbere fugt, gemme det og afgive det igen, når der er for tørt i rummet.

Lermaling virker antistatisk og modvirker derfor statisk elektricitet, ophobning af støv og allergener, andre stoffer der fremkalder allergi.

 

Afgasningsfri og VOC-fri maling

Den lerbaserede maling er fremstillet så den ikke afgiver nogen skadelige stoffer. Det er en naturlig maling der er 100 % VOC-fri.

Mange andre malinger afgiver stoffer som er skadelige for vores helbred og for miljøet– disse betegnes som VOC, (volatile organic compounds) på dansk flygtige organiske forbindelser. Disse stoffer kan indvirke negativt på luftveje og slimhinder, i store mængder være kræftfremkaldende og de virker ødelæggende på jordens ozonlag. Dette undgås ved lermaling.

 

Kilder:

www.indeklimaportalen.dk

Politiken – Forbrugerkemi

http://www.bt.dk/danmark/daarligt-indeklima-i-skolerne-haemmer-boerns-koncentration

http://ing.dk/artikel/124366-hver-femte-arbejder-i-daarligt-indeklima

0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty