Teknisk om malingen

 

Generelt om maling

 

Malinger består generelt af bindemiddel, pigmenter, fyldstoffer og opløsningsmiddel.

Bindemiddel Et bindemiddel holder sammen på pigmenter og fyldstoffer i den færdigt hærdede film. Det er den væsentligste del af maling, som derfor tit er typebeskrevet efter bindemidlet, f.eks. acrylplastmaling eller alkydmaling.

Opløsningsmiddel Opløsningsmidlet sørger for at malingen kan flyde (holder bindemidlet i opløsning). Opløsningsmidlet fordamper fra den våde maling efter påføring og efterlader en tør film. Det er i langt de fleste tilfælde vand, der benyttes som opløsningsmiddel, selvom der i visse specialprodukter stadig benyttes terpentin (organisk opløsningsmiddel).

Pigmenter Pigmenter giver farve. Nogle af pigmenterne har været kendt og brugt i tusinder af år, som okker og kridt. Pigmenter i dag er ofte syntetisk fremstillet for at optimere egenskaber som holdbarhed og beskyttelsesevne.

Tilsætningsstoffer Tilsætningsstoffer, såkaldte additiver, giver malingen bestemte egenskaber, f.eks. beskyttelse mod lys eller mod svampedannelse eller gør bindemidler kan binde ordentlig og blandingen kan være den rigtige konsistens.

 

Vores maling – teknisk set

 

Fyldstof

Ler, kridt, porcellænsjord (Marmorhvid har pulveriseret marmor som fyldstof)

 

Opløsningsmiddel

 

Vand

 

Bindemiddel

Hvid lim bruges som bindemiddel i vore malinger.  Hvid lim (eddikesyre-ester) er et bindemiddel helt fri for monomer og VOC. Dette bindemiddel reagerer optimalt med leret, så lerets gode egenskaber kommer bedst til udfoldelse. Malingen er åndbar (diffusionsåben), fugtregulerende og de negative ioner i leret bidrager til et godt indeklima.

 

Farvestof

 

Vores farvepigmenter er enten mineralske pigmenter eller jordpigmenter. To af de 170 farver er syntetisk fremstillede farvestoffer, der er godkendt til levnedsmiddelbrug.

En af vores lerbaserede malinger, Ivory 023,  er helt uden farvestoffer. Her er det lerets naturlige farve, som giver malingen farve.

 

Additiver

 

Cellulose (regulerer konsistensen), syntetisk konserveringsmiddel (anti bakteriel) 260ppm i alt. BIT (1,2-Benzisothiazol-3(2H)-on) og (2-Methyl-2H-isothiazol-3-on) (MIT 160ppm, og 100ppm BIT )

BIT er et salt, der ikke fordamper til luftrummet og kan give årsag til allergi.

MI er tilgengæld et meget omtalt problem, men det uskadelig gøres af leret, og så snart at det er tørret ind (få timer), er der kun svagt målbar indhold i luften på 1-2 μg / m³, og efter meget kort tid er der ikke længere et målbart indhold.

Vores lerbaserede og miljømærkede malinger indeholder kun 5% af det tilladte indhold af MI.
 

Denne lave mængde har endnu ikke givet årsag til problemer for allergikere og kemi overfølsomme, hverken hos os eller vores leverandør.

Vi anbefaler MI-allergikere at købe en farveprøve, inden brug, så de sammen med deres læge kan få lavet en overfølsomheds test

 

Vores malinger er antistatiske, nemme at påføre, drypfri, slidstærke og har stor dækkeevne grundet det naturlige fyldstof.

 

I korte træk:

  • Traditionelle og moderne farver
  • VOC-fri, akrylfri, oliefri, fri for opløsningsmidler
  • Certificeret fri for skadelige emissioner
  • Lugtfri
  • Åndbar og fugtighedsregulerende – bidrager aktivt til et sundt indeklima
  • Minimerer kondens og skimmelsvamp
  • Har antistatisk virkning
  • Vores erfaring er at personer med allergi, astma og psoriasis føler sig godt tilpas i rum der er malet med vores lerbaserede vægmalingern.
  • Lette at anvende

Rækkeevne

6 – 8 m² pr.  liter